Leerlab Meer lezen over stadslandbouw

Dossier Regionaal Voedsel

Geschreven door Petra van de Kop

Een centraal element van een succesvol regionaal voedselsysteem is de organisatie van de distributie en logistiek van regionale producten. Op uitnodiging van de Gemeente Arnhem gaan we op 15 september tijdens het Praktijklab van het Stedennetwerk dieper op dit thema in. Dit regionale perspectief is vanuit diverse invalshoeken te benaderen. Arnhem wil dit praktijklab richten op de ondernemers. Wat maakt dat zij de stap kunnen zetten, en hun producten een duurzame plek veroveren in het regionale voedselsysteem? Kortom, hoe organiseer je een regionaal voedselsysteem, hoe kan het ontwikkelen naast of juist samen met gangbare elementen en wie of wat heb je daarbij nodig?

Deze bijeenkomst draait om best practices in regionale distributie. We laten experts aan het woord maar ook ervaringsdeskundigen uit regio die bewust wel of niet voor een regionale afzet of aankoop hebben gekozen. We nemen de regio Arnhem als case, maar ook Almelo (Paul Reinerink) en Ede (René van Geneijgen) waren betrokken bij de voorbereiding.

Voortbouwen op wat al bekend is

Er zijn al de nodige onderzoeken gedaan en ook wordt er lokaal al volop geëxperimenteerd. In de regio Arnhem-Nijmegen is bijvoorbeeld Oregional (www.oregional.nl ) actief. Dat geldt ook voor andere gemeenten. Daarom dagen we de deelnemers uit om één of twee ondernemers uit hun regio mee te nemen naar deze bijeenkomst.

Dossier Regionaal Voedsel

Ter inspiratie en achtergrond hebben we vast een klein dossier met documenten en links samengesteld:

Publicaties

  • Hoe duurzaam is een regionale voedselketen (2015)? Download >
  • Duurzaamheid van een regionale voedselketen (2015). Download >
  • Verkennend onderzoek, kansen opschaling lokale voedselketens Rotterdam (2015). Download >
  • Samen verkopen: Boerderijwinkels in de stad (2015). Download >
  • Bedrijfseconomisch perspectief voor een regionaal georiënteerd groenten bedrijf (2014). Download >

Andere inspiratie:

 

Over de auteur

Petra van de Kop

is eigenaar van KOP & Co en coacht individuen, teams, organisaties en netwerken bij vragen op het gebied van leiderschap, samenwerking en duurzaamheid. Sinds 2011 faciliteert zij met Jan Eelco Jansma het Stedennetwerk Stadslandbouw. Zij begeleidde eerder de Praktijkkring Duurzaam Voedsel in opdracht van Netwerk Platteland.