Bijeenkomst

Opstellingendag Stadslandbouw

Geschreven door Petra van de Kop

Datum: donderdag 18 september 2014
Tijd: 09:30-16.30 uur
Locatie: Werk aan ’t Spoel, Culemborg (goed bereikbaar met OV & OV fiets)

Op speciaal verzoek van een aantal deelnemers van het Leertraject van het Stedennetwerk Stadslandbouw organiseert Petra van de Kop (Systeemkracht) een opstellingendag over Stadslandbouw:

DE ROL VAN GEMEENTEN IN HET FACILITEREN VAN STADSLANDBOUW OF LOKAAL VOEDSEL

Tijdens deze systemische onderzoeksdag verkennen we met een ´systemische blik´ en organisatieopstellingen vragen van pionierende gemeenteambtenaren over het faciliteren van stadslandbouw in hun gemeente. Bijvoorbeeld:

 • Hoe krijg ik draagvlak voor mijn idee?
 • Weerstand: waar zit het, wat is het en hoe ga ik ermee om?
 • Hoe benut ik de creativiteit en innovatiekracht van burgers en bedrijven?
 • Hoe krijg ik mensen binnen mijn organisatie mee in deze verandering?
 • Wat is een goede plek voor mij in dit speelveld? Wat geeft de meeste kracht?

We onderzoeken wat mogelijk in de weg staat, welke dynamieken spelen, waar hefbomen zitten voor verandering en waar beweging mogelijk is.

Voor wie


Voor gemeenteambtenaren die stadslandbouw in hun gemeente verder willen brengen en eens op een andere manier willen kijken naar hun vragen rond stadslandbouw. Ook initiatiefnemers of andere geïnteresseerden zijn welkom. Je hoeft geen kennis te hebben van opstellingen of systemisch werk om aan deze workshop deel te nemen.

Werkwijze


Het wordt een dag van onderzoeken, experimenteren en co-creëren. We werken tijdens deze workshop met 3-4 casussen die te maken hebben met stadslandbouw of lokaal voedsel. We werken met de methode van organisatieopstellingen. Een organisatieopstelling geeft inzicht in de onderliggende patronen, dynamieken en krachten die van invloed zijn op een vraagstuk.

Praktische informatie

 • Datum: donderdag 18 september 2014
 • Werktijden: 09:30–17:00 uur
 • Locatie: Werk aan het Spoel, Culemborg.
 • Kosten: €125,- per persoon. Leden van het Stedennetwerk Stadslandbouw betalen €75,- per persoon. Deze kosten zijn inclusief ‘duurzame lunch’/koffie/thee en exclusief BTW.
 • Meer informatie: www.systeemkracht.nu/stadslandbouw
 • Aanmelden: via ons aanmeldformulier>

Nieuwsgierig wat opstellingen zijn en hoe het werkt?


Eind vorig jaar interviewde ik Wout Veldstra van de Gemeente Groningen zijn ervaring met ´maatschappelijke opstellingen´. Wout heeft de afgelopen jaren een aantal opstellingen gedaan om te onderzoeken hoe hij lokale voedselketens en stadslandbouw in Groningen en Ommeland kan stimuleren. Lees het interview (verschenen in het Magazine2014 van het Hellingerinstituut) >>

 

 

 

Over de auteur

Petra van de Kop

is eigenaar van KOP & Co en coacht individuen, teams, organisaties en netwerken bij vragen op het gebied van leiderschap, samenwerking en duurzaamheid. Sinds 2011 faciliteert zij met Jan Eelco Jansma het Stedennetwerk Stadslandbouw. Zij begeleidde eerder de Praktijkkring Duurzaam Voedsel in opdracht van Netwerk Platteland.